نادرست - December 29, 2020

برخی ها با استفاده از نشر خبرهای جعلی به گسترش خشونت ها دامن می زنند

کابل (پژواک، ۸ جدی ۹۹): همزمان با روند گفتگوهای صلح، برخی منابع تلاش دارند با استفاده از صفحات جعلی فیسبوک به نام برخی رسانه ها به شمول آژانس خبری پژواک، تفرقه اندازی کنند و از طریق نشر خبرهای جعلی، هراس و دهشت میان مردم پخش نمايند.

این در حالی است که از ماه سنبله سال روان به این سو، از یک طرف گفتگوهای صلح میان افغانها در قطر آغاز شده و تا هشت روز دیگر دور دوم آن آغاز می شود؛ اما از سویی هم خشونت ها (جنگ، قتل های هدفمند و انفجار ماین های جاسازی شده) افزایش یافته است.

با این وضعیت، برخی ها با اقدامات جعلی و خشونت زا در تلاش افزایش خشونت ها، ایجاد بی اعتمادی میان افغان ها و بی اعتبار ساختن رسانه های معتبر کشور می باشند.

صفحه فیسبوک به نام خالد احمد النعیمی (Khalil Ahmad Al-Naemi) دیروز (هفتم جدی)، یک نوشته با عکس را به گونه فوتوشاپ، جعل و نشر کرده است که گویا از آدرس آژانس خبری پژواک منتشر شده است.

در این متن جعلی نشرشده آمده است: «طالبان در عکس العمل به مادلینگ زنان در کابل، آغاز جنگ را در کابل اعلام کرده اند. آنها می گویند که برعکس گذشته بعد از این تا زمانی که دولت جلو این چنین فحشا را نگرفته باشد، در عوض بازسازی و کارهای خیریه، سرک ها و مکتب ها را ویران می کنیم. ذبیح الله مجاهد در یک پیام صوتی به آژانس خبری پژواک این اعلان را تایید کرده است.»

این در حالی است که آژانس خبری پژواک، این چنین چیزی را نشر نکرده و نه هم ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان در مورد، با این آژانس صحبتی داشته است.

طالبان، محفل مودلينگ در ششم جدی در کابل را خلاف هویت افغانی، فرهنگ و ارزش های اسلامی و کاپی فرهنگ غربی خوانده و گفته اند، هیاتی که از کابل برای گفتگوهای صلح به دوحه رفته است، ممکن مواردی چون «مودلينگ» را نیز به عنوان دستاوردهای ۱۹ ساله یاد کنند و از طالبان توقع پذیرفتن آن را داشته باشند. طالبان در ادامه نوشته اند که آنها ازخواسته های پاک مردم افغانستان و فرهنگ با عفت آنها و تمامی اقتدار دینی و ملی آنها دفاع می کنند و خواسته های حامیان مودلینگ را با خاک یک سان خواهند کرد.

در پایان متن جعلی نشر شده از سوی خالد احمد النعیمی، شماری از مردم نیز این متن را جعلی خوانده اند.

یک تن از کاربران فیسبوک (Isa Fathai) روی این پُست جعلی، تبصره نموده و نوشته است: «من در صفحه پژواک نیافتم! می توانید لینک آن را با ما شریک کنید؟»

هدایت الله افغان نیز پُست جعلی یادشده را یکبار از طریق صفحه فیسبوک خود نشر کرده؛ اما زمانی که حقیقت یابی نموده و دانسته است که جعلی می باشد، پس در صفحه فیسبوک خود در مورد نوشته است: «دشمن در رگ، رگ ما جا دارد. دشمن ما به حدی قوی و هوشیار است که خود در واشنگتن، ورجینا و کاخ سفید نشسته است، افغان های خود ما را برای ما دشمن ساخته. این خبر نه هم در وال پژواک وجود دارد، نه هم پژواک نشر کرده و نه هم ذبیح الله مجاهد به پژواک زنگ زده است. من به گونه جدی این موضوع را تصدیق کردم. حال سوال این است که به این حد دشمن هوشیار ما، کی است که به رنگ ما، به زبان ما، از خاک ما، منابع ما را بر ضد ما استعمال می کند؟»

برخی دیگر از کاربران فیسبوک نیز در مورد تبصره هايی داشته و گفته اند، نوشتۀ یادشده که ظاهراً و به گونه جعلی به نام پژواک نشر شده، نادرست و بی اساس می باشد.

شفیع الله امیری نوشته است: «این سکرین شات فوتو شاپ شده را، کسی ساخته است که به جنگ و بی اتفاقی در کشور دامن می زند.»

کاربر دیگر فیسبوک به نام احمدگل نوشته است: «هر چیزی را که در فیسبوک می بینید، واقعیت نیست، برای دید واقعیت باید عقل و تفکر داشته باشید.»

پیش از این نیز، صفحات جعلی فیسبوک به نام های (مجله خبری پژواک)، (ننگرهار پژواک) (آژانس خبری پژواک)، با تغيیر لوگو و حذف «Afghan» از نام انگلیسی این آژانس که در اصل «Pajhwok Afghan News» است و همچنان به نام « پژواک» ساخته شده است.

از جمع این صفحات جعلی، «مجله خبری پژواک» و «ننگرهار پژواک» چیزی را نشر نکرده؛ اما صفحه جعلی یادشده به نام«آژانس خبری پژواک» و صفحه جعلی دیگری به نام «پژواک»، مطالب جعلی را به نشر می رسانند.

به گونۀ مثال، صفحه جعلی نخست نوشته است: «آژانس خبری پژواک، به یکی از یاداشت های محرم دیگر طالبان دست یافته که نشان میدهد طالبان به صلح باورمند نیستن و با فامیل های شان در قطر به سر می برند. آنجا به رئیس ISI نیز ملاقات می کنند»

صفحه دیگر جعلی به نام «پژواک» نیز موارد جعلی را به نام پژواک نشر می کند. به گونۀ مثال این صفحه نوشته است: «یکی از دلایلی که افغانستان در آتش میسیوزد مفکوره ایدئولوژی اسلام افراطی ست و باید جلو تبلیغات ملا امامان تندرو گرفته شود…»

این در حالی است که آژانس خبری پژواک که یک آژانس بی طرف و متعهد به معیارهای پذیرفته شده ژورنالیزم می باشد، هیچ گاه چنین چیزی را نشر نکرده است.

خلیل اسیر سردبیر روزنامه هشت صبح در صحبت با پژواک گفت: «بد بختانه دو صفحه جعلی با استفاده از نام روزنامه هشت صبح نیز ایجاد شده بود که بعد از هشت ماه مبارزه و کمک گرفتن از اداره فیسبوک، این صفحات بسته شد.»

او افزود شناسايسی کسانی که دست به چنین کار می زنند دشوار است؛ اما افراد یاد شده بیشتر از رسانه هایی که در میان جامعه از نام نیک برخوردار هستند و دارای اعتبار می باشند، استفاده سوء می کنند.

به گفتۀ وی، در صفحات جعلی به نام هشت صبح، بیشتر شایعه سازی می کردند و با نشر پیام ها در صدد تخریب نظام بودند و کاربران آن، روحیه ضد دولتی داشتند.

با این حال، چند روز پیش در رسانه هاى اجتماعی، يک دستور ظاهراً از آدرس«شورای کویته طالبان» دست به دست می شد که گویا این شورا به طالبان هدایت داده تا به عملیات نفوذی و چریکی افزایش دهند و اشخاص مهم دولتی به خصوص کسانی که باعث آزار و اذیت زندانیان طالبان می گردند، څارنوالان مسئولین زندانیان و نگهبانان زندان ها، منسوبین قطعات صفر یک، قطعات ضربتی و کسانی را تعقیب و ترور نمایند که زمینۀ راپوردهی و ‌معلومات را به عملیات های شبانه فراهم  می سازند.

اما ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان، در گفتگو با آژانس خبری پژواک، این «دستور» را یک پروپاگند محض خواند و گفت طالبان، کدام ارگانی به نام شورای کویته ندارند.

مجاهد در مورد گفت: «این معلومات را تایید نمی کنم، در عموم همه کسانی که در جنایت و جرایم دست دارند و علیه ما اقدامات می کنند به خصوص ارگان های مربوط به استخبارات و عملیات خاص، دشمن است؛ آنها قبلا هم مورد تعقیب ما بودند و بعد از این هم مورد تعقیب ما می باشند و کدام دستور نو در این مورد نداریم.»

خلیل الله شنکر داعی زاده  معاون حزب اراده ملت افغانستان در مورد نشر چنین موارد جعلی گفت که بعضی افراد «بی هویت» با ایجاد صفحاتى به نام رسانه ها و برخی افراد سیاسی کشور و نشر بعضی موضوعات از این آدرس ها، می خواهند به اعتبار و جایگاه رسانه های معتبر صدمه وارد بکنند و از این طریق اذهان عامه را مغشوش سازند.

وی افزود: «این چنین کارها یک نوع دسیسه در برابر نهادهای معتبر است که باید وزارت های اطلاعات و فرهنگ و مخابرات، جلو افراد بی هویت را که در صدد بی اعتبار ساختن رسانه های وزین در کشور استند، بگیرند و اجازه ندهند که افراد بی هویت، اذهان مردم را با پخش های خبرهای جعلی مغشوش نمایند.»

او گفت که در گذشته نیز با استفاده از نام های برخی شخصیت های ملی، صفحات جعلی ساخته شده و از این طریق، به مسایلی دامن زده شده است که سبب نگرانی مردم می شود.

بر بنیاد گزارش ماه قوس سال ۱۳۹۸ آژانس خبری پژواک، به نام اکثریت وزارت های کشور نیز ده ها صفحه جعلی ساخته شده که معلومات نادرست و بی اساس را به نشر می رسانند.

نصرت الله نصرت ناصری سخنگوی وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی گفت که این وزارت، به اساس در خواست رسمی ادارات و شخصیت ها، سال گذشته به ۴۳۶ همچو تخطی ها که در صفحات مجازی به میان آمده بود، رسیدگی کرده است.

او افزود که کنترول صفحات مجازی، در اختیار وزارت قرار ندارد و در صورتی که هر اداره و شخصی از تخطی در صفحات مجازی شکایتی داشته باشد، این وزارت آماده است که در همکاری با مسئولان صحفات مجازی، به آن رسیده گی نماید.

احمدشاه عرفانيار،خواجه بصیر فطری

Hits: 3809

Check Also

مکتوب‌ نشرشده در مورد قیود شب‌گردی جعلی است

کابل (پژواک، ۸ جوزا ۱۴۰۳): وزارت دفاع ملی می‌گوید، مکتوب نشرشده در مورد وضع قیود شب‌گردی ج…