تصویر در حالت خندۀ عبدالله با جنرال باجوه، تا حدی زیاد درست است
کابل (پژواک، ۲۲ ثور ۱۴۰۰): دفتر شورای عالی مصالحه ملی، تصویر در حالت خندۀ قهقهۀ عبدالله با جنرال باجوه را جعلی و دستکاری شده می داند؛ اما یافته های پژواک نشان می دهد که این تصویر، به احتمال زیاد دستکاری نشده است.
ادعا: تصویر در حالت خندۀ قهقهۀ عبدالله با باجوه جعلی است.
عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی افغانستان، دو روز قبل (بیستم ثور) با جنرال قمر جاوید باجوه رییس ستاد مشترک ارتش پاکستان، در مورد صلح افغانستان در کابل دیدار و گفتگو کرد.
پس از این ملاقات، تصویری در رسانه های اجتماعی دست به دست می شود که نشان می دهد عبدالله، حین راه رفتن با باجوه، در حال خندۀ قهقهۀ می باشد.
برخی کاربران فیسبوک با دیدن این تصویر، از عبدالله انتقاد کرده اند.
جعفر فیصل در صفحه فیسبوک خود نوشته است: “خنده و شادمانی داکتر عبدالله در روز ماتم ملی، عجب نیست. گلایه از دلقکی که ثابت ساخته جز منافع شخصی خودش دیگر به هیچ ارزش ملی و انسانی پابند نیست، یک امر ناخردمندانه است. عبدالله چه زمانی برای مردم اندیشیده که بعد از این، باید چنین انتظار بیجا ازش داشت…؟”
این در حالی است که در هجدهم ثور، در حملۀ انتحاری و دو انفجار در منطقه دشت برچی شهر کابل، ۸۵ تن که اکثریت شان شاگردان مکتب سید الشهداء بودند، جان باختند و بیش از ۱۴۰ تن دیگر زخم برداشتند.
همچنان در حمله بر یک مهمانخانه در یازدهم ثور در مرکز ولایت لوگر نیز ۲۶ تن که اکثریت آنها افراد ملکی بودند، جان باختند و بیش از صد تن دیگر زخم برداشتند. بر بنیاد گزارش ها اکثریت قربانیان این رویداد، کسانی بودند که از ولسوالی ازرۀ لوگر، برای شرکت در امتحان کانکور، به پل علم مرکز این ولایت آمده بودند.
دولت افغانستان، به دنبال این حملات خونین، ۲۱ ثور را در کشور ماتم ملی اعلام کرده بود.
احمد احمدی در اشاره به تصویر یادشدۀ عبدالله با باجوه، در صفحه فیسبوک خود نوشته است: “همگی میدانیم که حامی تروریستان در افغانستان، ارتش و استخبارات پاکستان است .تا هنوز خون دانش آموزان در غرب کابل، از کوچه و بیمارستان ها پاک نشده است .تا هنوز چشمان مادران و پدران شهدای دانش آموز در لوگر، پر از اشک است و امروز را در افغانستان ماتم ملی اعلان کرده اند .ولی دیروز داکتر عبدالله، با دیدن رئیس ستاد ارتش پاکستان، چنان خنده های عمیق و خوشحالی کرده که گویا دنیا گل و گلزار است، واقعاً زشت و خجالت آور است.”
ابراهیم عثمانی نیز در صفحه فیسبوک خود نوشته است: “دو روز قبل از خنده های داکتر صاحب، بیش از ۶۰ نوجوان متعلم کشته و بیش از ۱۵۰ زخمی دادیم و قرار است امروز ماتم ملی باشد .داکتر صاحب به کدام دلیل میخندد که ماهم بخندیم؟”
همچنان برخی کاربران فیسبوک، این چنین خندۀ داکتر عبدالله با باجوه را خلاف عرف دیپلماتیک خوانده اند.
حقیقت یابی:
مجیب الرحمن رحیمی مشاور مطبوعاتی شورای عالی مصالحه ملی، به آژانس خبری پژواک گفت که تصویر یادشده، جعلی است و توسط «افراد مغرض» دستکاری شده است.
رحیمی افزود: “در این تصویر، سر بیشتر از حالت عادی بزرگ شده، قسمت های ریش و موی سر، بیش از حد برش خورده و کم شده، گردن به شانه ها چسپانده شده و بیش از حد خیره و دیفوکس شده، عکس سمت راست، در حالیکه در پشت سر داکترعبدالله قرار دارد، فوکس واضح و روشن است؛ اما داکتر عبدالله در حالیکه در پیش رو قرار دارد عکس خیره، دیفوکس و غیر واضح و قسمت هایی از کرتی هم از حالت و نور خارج شده است.”
او گفت که داکتر عبدالله، «یک جای با غنی همی تو خندیده بود» و در جعل تصویر عبدالله با باجوه، از همان تصویر خندۀ عبدالله با غنی استفاده شده است.
از رحیمی، خواستیم تا تصویر در حال خندۀ عبدالله با غنی را با پژواک شریک کند؛ اما تا حال آن را شریک نکرده است.
پژواک، تصویر یادشدۀ عبدالله با باجوه را از طریق گوگل و تین آی (https://tineye.com) جستجو کرد تا عکس های مشابه به دست آید و درصورتی که عکس در حالِ خندۀ عبدالله از زمانی دیگری باشد، آن را به دست آورد؛ اما نتیجه منفی بود.
پژواک به دنبال آن، تصویر یادشدۀ عبدالله و باجوه را در صفحۀ آنلاین تحلیل تصاویر (http://fotoforensics.com/) نیز چک کرد تا مشخص شود که این تصویر دستکاری شده است یا خیر؛ اما نتایج نشان داد که این تصویر دستکاری نشده است.
به همین ترتیب در تصویر یادشده، افراد دیگری نیز در حالت خنده دیده می شوند و این امر، بیانگر آن است که در آن زمان، کدام موضوع خنده دار میان آنان مطرح شده است.
همچنان تصویر دیگری از ملاقات یادشدۀ عبدالله با باجوه، نیز نشان می دهد که عبدالله در حال خندیدن می باشد.
نتیجه گیری: دفتر شورای عالی مصالحه ملی، تصویر نشر شدۀ داکتر عبدالله در حال خندۀ قهقهه با باجوه را جعلی و دستکاری شده می داند؛ اما پژواک مواردی را دریافت نکرد که ثابت سازد این عکس دستکاری و جعل شده است.
حکم: تصویر در حالت خندۀ قهقهۀ عبدالله با جنرال باجوه، تا حدی زیاد درست است.
احمد صهیب حسرت
Hits: 10230
مکتوب نشرشده در مورد قیود شبگردی جعلی است
کابل (پژواک، ۸ جوزا ۱۴۰۳): وزارت دفاع ملی میگوید، مکتوب نشرشده در مورد وضع قیود شبگردی ج…