وزارت صحت عامه: واکسین کرونا دارای مصئونیت بالاست و ضرر جانبى ندارد
کابل(پژواک،١۵حوت ٩٩): پس ازتطبيق واکسين کرونا در کشور، برخى کاربران فيسبوک و داکتران، استفاده از اين واکسين را خطرناک دانسته و گفته اند که باعث وخيم شدن وضعيت صحى برخىها و حتى سبب مرگ گرديده؛ اما وزارت صحت عامه اين سخنان را شايعه ای بيش ندانسته و مى گويد که اين واکسين، هيچ نوع ضرر جانبى ندارد.
این در حالی است که به تاریخ ۱۹ ماه دلو سالروان، ۵۰۰ هزار دوز واکسین کمک شدۀ ويروس کرونا، از سوی کشور هند به کابل انتقال گردید.
به اساس يک گزارش پژواک، پروسۀ تطبیق واکسین ویروس کرونا در افغانستان، به تاريخ ٥ حوت از کابل آغاز شد و به دنبال آن در ولايات کشور آغاز گرديد.
مطالب پخش شده مبنى بر مضريت واکسين:
برخى کاربران شبکۀ مجازى فیسبوک در روزهاى اخير، مطالبى را در مورد اینکه گویا تطبیق واکسین کرونا برای مردها، یک مشکل جدی را پیش میکند، نشر کرده اند.
انصار یاری، یکتن از کاربران فیسبوک، مطلبی را تحت عنوان «تطبیق واکسین کرونا برای مردها یک مشکل اساسی را پیش میکند»، در صفحه اش به نشر رسانده است.
وی، نوشته است تا زمانی که داکتر فضل محمود فضلی رئیس عمومی اداره امور ریاست جمهوری، این واکسین را بالای خود تطبیق نکند، او هرگز آن را تطبیق نخواهد کرد.
او تصریح کرده است: «به تحقیقات بنده شک نکنید، از ما یک گفتن بود، دگیش کار خود تان است.»
داکتر عبدالباسط امل نیز دو روز پیش در صفحه فیسبوک اش، با انتقاد از اثرات منفی واکسین کرونا بالای برخی داکتران، نوشته است که وضعیت صحی برخی همکارانش پس از تطبیق ویروس کرونا، بدتر شده است.
وی در ادامه نوشته است که یکی از دوستان و چند تن از همکارانش، پس از دریافت واکسین کرونا، به شدت تب، درد و تهوع پیدا کرده و بدتر اینکه یکتن دیگر آنها، دیشب در بخش مراقبتهای ویژه (ICU)، یکی از شفاخانههای کابل بستر گردیده است.
موصوف، تطبيق واکسین هندی و برخی آزمایشات دیگر را مادر بمبها خوانده و گفته است: «با تاسف ملتی هستیم که همه چیز بالای ما آزمایش میگردد و کسی نیست بپرسد.»
به اساس يک خبر منتشره سه روز قبل، يک رسانۀ داخلى گفته بود که یک کارمند صحی در باميان پس از دریافت واکسين کرونا جان باخته است.
محمد انور سعادتيار يک تن از کابران فيسبوک نوشته بود: «برخی منابع در شفاخانه بامیان میگویند که یک کارمند صحی در این شفاخانه پس از تزریق واکسین کرونا جان باخته است.»
درعين حال داکتر نبيل پاکطین اسوشيت پروفیسور امراض داخله و فوق تخصص بيمارى هاى قلبى، تنفسى و مراقبتهاى بحرانى در شفاخانۀ رابعه بلخی کابل، در ۲۶ دلو سال روان نیز در صفحۀ فیسبوکش مطلبی را تحت عنوان «چرا منحيث يكى از مبارزين كليدى خط اول كويد١٩، از واكسينهاى سياسى استفاده نخواهم كرد!؟»، منتشر کرده است.
او تصریح کرده است، بخاطری واکسین کرونا را بالایش تطبیق نمیکند که مردم افغانستان، موجودات آزمایشگاهی تحقیقاتی پنهانی و غیر رسمی خارج نیستند.
وی نوشته است: «هیچ نوع تحقیقات فعلی جهانی در مورد واکسینها مکمل و موثق نیستند، اصلی ترین تحقیقات مؤثریت و مصئونیت تعقيبیه واکسینها، بعد از حصول جواز و تطبیق همگانی آن شروع میشوند.»
موصوف به پژواک گفت که در امر مبارزه با ویروس کرونا، برخورد سیاسی شده و هیچ حسن نیتی از سوی مسئولان نشان داده نشده است.
وی افزود که تاحال هیچ واکسین کرونا، از سوی سازمان صحی جهان تائید نشده است و این سازمان، از آغاز تاکنون ناکام بوده و برخوردهای سلیقه ای داشته و اکنون هم یک نوع انزوا را اختیار کرده است.
موصوف گفت که واکسین امریکایی فایزر و انگلیسی، نسبتاً مورد تائید قرار گرفته اند؛ اما هنوزهم جنگ معلوماتی در مورد واکسین کرونا در جهان جریان دارد و افغانستان نباید شتاب زده عمل کند.
پاکطین، با اشاره به تطبیق واکسین کرونا در کشور هند، گفت که این واکسین در برخی شفاخانهها فقط بالای داکتران تطبیق شده است؛ اما تاکنون یک درصد نفوس این کشور هم تحت پوشش واکسین قرار نگرفته اند.
او با ذکر اینکه نمیخواهد میان مردم ذهنیت منفی ایجاد کند، گفت که اگر (واکسین کرونا) مفید نیست، مضر هم نیست؛ اما در مجموع واکسینها اعراض و علایم خود را میداشته باشند که آن را اطفال نیز در جریان گرفتن واکسینهای دوره کودکی، تجربه میکنند.
داکتر پاکطین افزود که تطبیق واکسین کرونا در افغانستان، ممکن سروی نتیجه گیری واکسین کمک شده باشد که بالای ملت افغانستان و سایر ملتهای دیگر جهان انجام میشود.
حقيقت يابى:
برخی آگاهان صحی و وزارت صحت عامه مى گويند که نشر اين چنين مطالب، شايعات فيسبوکى اند و تاکنون هیچ نوع تحقیقات فعلی جهانی در مورد واکسینهای (کرونا) مکمل و موثق نیستند.
داکتر حکیم الله صالح رئیس پیشین شفاخانه افغان – جاپان، به پژواک گفت که واکسین کرونا عوارض جانبی خیلی خفیف مانند جان دردی، تب، زکام همچون واکسینهای دیگر میداشته باشد.
وی، در پاسخ به اینکه واکسین کرونا کمک شدۀ هند، چقدر اطمينانی است؟ گفت هر واکسینی که از سوی سازمان صحی جهان، سازمان غذا و داروی ایالات متحده امریکا تائید شود، اطمینانی میباشد؛ اما گفته میشود که واکسین کمک شده به افغانستان، تنها توسط سازمان صحی جهان تائید شده است.
موصوف، نشر چنین مطالب را در صفحات فیسبوک، شایعه خوانده و افزود که به دلایل مختلف از جمله کاهش متقاضیان واکسین، بدنامی پروسه تطبیق واکسین و پیدا کردن مخاطبین بیشتر به صفحات فیسبوک، همچو مطالب بیاساس از سوی مردم نشر میشود.
موصوف، از شهروندان خواست که به جز از مطالب نشر شده صفحات مراجع رسمی و صفحات با اعتماد، نشر شایعاتی که از سوی برخی کاربران شبکههای اجتماعی نشر میشود را باور نکنند.
اما داکتر بازمحمد شیرزاد نيز گفت که پُست هاى يادشده، مبناى علمى ندارند و جز شايعه چيزى ديگر نيستند.
موصوف در مورد فوت يک کارمند صحى در باميان از اثر واکسين کرونا، گفت که وى مشکل قلبى داشت و واکسين به مرگش ارتباطى ندارد.
وی، ايجاد صفحه فیسبوک در مورد بدتر شدن حالت صحی برخی داکتران پس از تطبیق واکسين کرونا را مستعار خوانده و افزود که همچو صفحات، به خاطر نشر شایعات ایجاد شده است.
موصوف، از تطبیق اجباری واکسین بر برخی کارمندان صحی در ولایت ننگرهار خبر داده و گفت که به دلیل عدم ذهنیت سازی میان مردم، شماری از کارمندان صحی، حاضر به گرفتن واکسین کرونا نیستند.
مسئولان
اما وزارت صحت عامه میگوید که تاحال در هیچ کشور جهان، واقعه اى به ثبت نرسیده است که گویا تطبیق واکسین کرونا بالای مردان و یا زنان، تاثیرات منفی برجا گذاشته است.
داکتر غلام دستگیر نظری سخنگوی وزارت صحت عامه، گفت که واکسین کوید-۱۹، هیچ تاثیر منفی بالای افراد ندارد و داراى مصئونیت خیلی بالا مى باشد.
وی افزود: «واکسینی را که کشور هند تولید کرده است، در اضافهتر از هفت کشور دنیا تطبیق شده و خوشبختانه که هیچ نوع عوارض جانبی جدی، پس از تطبیق آن گزارش نشده است.»
موصوف، باتاکید براینکه تطبیق واکسین کرونا، هیچ نوع مشکل جدی برای مردها به وجود نمیآورد، گفت که واکسین کرونا کمک شده هند، تولید داخلی آن کشور است و به تازگی تائید سازمان صحی جهانی را نیز به دست آورده است.
واکسین و عملکرد آن:
واکسیناسیون، راهی برای آموزش به سیستم ایمنی بدن است که چگونه یک عامل خارجی را شناسایی کند و از بین ببرد و واکسیناسیون، شکل مهمی از پیشگیری اولیه است که میتواند فرد را از مریض شدن محافظت کند.
واکسینها معمولاً به صورت تزریقی مصرف میشوند و بیشتر واکسینها شامل دو بخش هستند که بخش اول، آنتی ژن یا عامل بیماری زا است که بدن باید یاد بگیرد آن رابشناسد و بخش دوم واکسین، داروی کمکی است که به بدن هشدار میدهد و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود.
با این حال، برخی از عوامل بیماری، میتواند سیستم ایمنی بدن را تحت تاثیر قرار داده و باعث بیماری جدی شوند و عوامل بیماری زایی که به احتمال زیاد باعث ایجاد بیماری میشوند، مواردی هستند که بدن آن ها را شناسایی نمیکند.
در مجموع تشنج، خستگی، ضعف عضلانی، اختلالات خواب، از دست دادن حافظه، درجه پایین یا تب بالا، درد، سرخی یا تورم در محل تزریق، کاهش شنوایی و یا از دست دادن آن و فلج کامل عضلات در ناحیه خاصی از بدن، از جمله عوارض کُلی تطبیق واکسین بالای افراد گفته شده است.
نتيجه: اظهاراتى مبنى براينکه “تطبيق واکسين کرونا خطرناک است و حتى باعث مرگ مى شود”، از سوى وزارت صحت عامه و آگاهان امور صحى يک ادعا تلقى گرديده و رد شده و اين منابع گفتند که واکسین کرونا دارای مصئونیت بالاست و ضرر جانبى ندارد.
حکم: واکسین کرونا دارای مصئونیت بالاست و ضرر جانبى ندارد.
عزیزالله همدرد
این گزارش تحقیقی، با حمایت مالی اتحادیه اروپا تهیه شده است؛ مسئوليت محتوای آن تنها به عهدۀ پژواک بوده و الزاماً بیانگر دیدگاه های اتحادیه اروپا نمی باشد.
Hits: 4960
مکتوب نشرشده در مورد قیود شبگردی جعلی است
کابل (پژواک، ۸ جوزا ۱۴۰۳): وزارت دفاع ملی میگوید، مکتوب نشرشده در مورد وضع قیود شبگردی ج…