نشر عکس های جعلی نامزدان، طریقۀ نادرست کمپاین انتخاباتی است
کابل (پژواک، ۳۱ سنبله ۹۸): آگاهان امور میگویند که نشر تصاویر جعلی از طریق فيسبوک و صفحات دیگر به هدف بدنام کردن نامزدان، سبب ایجاد مشکلات انتخاباتی و اجتماعى میشود و باید جلو آن گرفته شود.
اما کمیسیون انتخابات و وزارت مخابرات و تکنالوجی معلوماتی میگویند که کنترول صفحات اجتماعی مشکل است و موجودیت صفحات جعلی، این مشکل را بزرگتر ساخته است؛ اما اگر کسی در این خصوص شاکی شود، آنها پیرامون این موضوع اقدامات قانونی انجام خواهند داد.
شماری از افراد، از طریق شبکه های اجتماعی و صفحات دیگر، به هدف بدنامی نامزدان، تصاویر جعلی و فوتوشاپ شده و گزارشات نادرست را به نشر می رسانند و تلاش دارند که از این طریق، مانع پیروزی آنها شوند و یا حد اقل آرای آنها را کاهش دهند.
از این جمله، عکس جعلی محمد اشرف غنی نامزد انتخابات ریاست جمهوری است، که ظاهراً دیده میشود که بیرق امریکا را به خود پیچیده است؛ اما در اصل، این عکس از تصویر اصلی دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا جعل شده است.
تصویر دیگر، از محمد حکیم تورسن نامزد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان است که در یک صفحه به نشر رسیده است.
در عکس تورسن جعل دیگر صورت نگرفته؛ اما بالایش نگاشته شده است: “تورسن میگوید که پای طالبان را ماچ میکنم.”
اما تورسن، به آژانس خبری پژواک گفت که وی هیچ وقت چنین حرفى نزده است.
وی افزود: “من توکل به الله(ج) میکنم، بدون الله به هیچ کس اتکا نمیکنم، من دست ها و روی کسانى را ماچ خواهم کرد که به وطن و مردم خدمت کرده باشند.”
همچنان به اساس یک گزارش آژانس خبری پژواک در ٢٦ ماه سنبله حامیان داکتر عبدالله و محمد اشرف غنی در فيسبوک بالای یک عکس جعلی مشاجره کرده بودند.
عکس جعلی، زمانی نشر شد که غنی در مناظرۀ تلویزیون آریانا، در مناظره با عبدالله عبدالله حاضر نشد؛ اما عبدالله در مناظره حضور داشت و بالای غنی انتقادات شدید نمود.
برخی افراد، یک تصویر جعلی را در رسانه های اجتماعی دست به دست میکردند و ادعا داشتند که غنی اظهارات عبدالله را از طریق تلویزیون آریانا میبیند.
اما بعداً تصویر اصلی نشرشد که در آن غنی و افراد دیگر، اظهارات عبدالله را نه، بلکه بازی فوتبال را میبینند.
عکس فوتوشاپ شدۀ داکتر عبدالله عبدالله نامزد دیگر انتخابات ریاست جمهوری نیز در یک صفحه نشر شده است.
به عکس اصلی داکتر عبدالله دسترسی پیدانکردیم؛ اما از دور معلوم میشود که فوتوشاپ شده و در کنارش اسباب آرایش گذاشته شده است.
ضمن اینگونه تصاویر جعلی، تعدادی از افراد به نام های نامزدان انتخابات ریاست جمهوری، صفحاتى را نيز ساخته اند.
چرا از اینگونه شیوه های نادرست کمپاین میشود؟
اکبرجان فولادی آگاه امور سیاسی گفت که این کار، بخاطرى انجام میشود که تاهنوز هموطنان بیشتر ما با فرهنگ دیموکراسی ناآشنا استند.
وی افزود: “با تاسف که آنها تاهنوز نمی دانند که انتخابات برای کدام هدف برگزار میشود؟… انتخابات بخاطر این است که فرد شایسته را انتخاب نماییم و رای خود را به طور درست استفاده کنیم.”
به گفتۀ وی، ممکن برخی صفحات که چنین معلومات نادرست به نشر می رسانند، از سوی استخبارات کشورهای همسایه ساخته شده باشد؛ تا افغان ها را بین هم در مصیبت قرار دهند، اختلافات را به میان بیاورند و در افغانستان شخصیت کشی کنند.
تاثیر منفی:
فولاد گفت: “طبعا این چنین فعالیت ها بالای روند انتخابات تاثیر منفی میگذارد. فرهنگ احترام به نظریات یکدیگر از بین میرود و همه چیز به دشمنی تبدیل میشود و دشمنی، مانع انکشاف کشور میگردد.”
به گفتۀ او، اینگونه فعالیت ها بر مشارکت مردم عام در انتخابات تاثیر منفی دارد؛ زیرا برخی ها میگويند که این افراد، بین خود جور نیستند؛ به مردم چه خدمت خواهند کرد! و برخی دیگر میگویند که اگر آنها برنامه های حقیقی میداشتند، به یکدیگر توهین نمی کردند.
محمد رضا فیاض معاون سخنگوی کمیسیون شکایات انتخاباتی گفت که ساختن تصاویر جعلی نامزدان، وارد کردن خساره به آنها می باشد و میتواند بر روند انتخابات تاثیر منفی داشته باشد؛ زیرا این کار تخریب جانب مقابل و پیشبرد مبارزات انتخاباتی از شیوه های نادرست می باشد.
وی افزود: “این کار از لحاظ اخلاق خوب نیست و میتواند باعث انحراف مردم از راه راست و رای دهی به نامزد مورد علاقۀ آنها شود.”
برای جلوگیری آن چه باید کرد؟
اکبرجان فولاد گفت: “رؤسای تکت های انتخاباتی، باید به کمپاینران خود بگویند که توهین به کسی دیگر، نه تنها فایده ندارد، بلکه خسارۀ بیشتر به خودشان میرساند.”
به گفتۀ فولاد؛ ملت نیز باید در جلوگیری از چنین اعمال و سخنرانی ها، همکاری نمایند که باعث تحقیر یکدیگر میشود.
وی افزود: “ملت باید برای شان بگوید که آشنا! شما براى سخنان زشت و فریب دادن مردم آمده اید؟ یا برای ما برنامه های خود ارایه میکنید.”
وی علاوه کرد: “در کنار این، کمیسیون شکایات انتخاباتی باید برای جلوگیری از این عمل تدابیر لازم میگرفت، یک معيار و اندازه تعیین میکرد که بر اساس آن، کسی به کسی توهین نمی توانست؛ با تاسف که چنین چیز دیده نمی شود.”
معاون سخنگوی کمیسیون شکایات انتخاباتی گفت: “در مقابل فعالیت های ما مانع این است که در صفحات اجتماعی، اکونت های بیشتر، فیک یا غیرواقعی است و هویت آن واضح نیست، وقتى که هویت آن آشکار نباشد، تعقیبش ناممکن است.”
اما وی افزود که اگر کسی فاعل چنین اعمال را بشناسد و در مورد آن به این کمیسیون شکایت کند، آنها میتوانند این شکایت شان را از لحاظ تخلف و تقلب بخصوص از لحاظ تزویر بررسی کنند.
نامبرده گفت که تاهنوز در این خصوص شکایتى ثبت نشده است.
عکس های جعلی و اتهامات بر نامزدان، بیشتر از صفحات اجتماعی نشر میشود.
شیرشاه نوابی مشاور مطبوعاتی وزارت مخابرات و تکنالوجی معلوماتی گفت که این وزارت، دو سال قبل به نام (امنیت سایبری) یک ریاست ایجاد کرده است و در این خصوص، به همکاری ارگان های امنیتی فعالیت دارد و تاکنون از این طریق، ده ها تن را به ارگان های عدلی و قضایی معرفی کرده اند.
وی افزود: “اگر کدام نامزد شکایت دارد و می بیند که به آدرسش توهین میشود؛ با همین ریاست در تماس شود و شکایت خود را ثبت نماید، بر اساس قانون اساسی افغانستان، نخست این شکایت گرفته و تعقیب میشود و بعداً در صورتى که عامل مظنون شناخته شود، به ارگان های عدلی و قضایی معرفی میشود.”
اما به گفتۀ وی، در صورتیکه کسی یا نامزد انتخابات ریاست جمهوری شکایت ثبت نکند، این وزارت نمی تواند صفحات شبکه های اجتماعی را بسته نماید.
به گفتۀ او، مشکل اساسی این است که عکس های بیشتر جعلی در صفحات فيسبوک، از سوی افراد ناشناس به نشر می رسد.
نوابی در این خصوص همکاری مردم را مهم خواند و گفت که در حال حاضر، بیش از ٣.٢ تن از فيسبوک استفاده میکنند و کنترول همه دشوار است.
احمدشاه عرفانیار
Hits: 6136
مکتوب نشرشده در مورد قیود شبگردی جعلی است
کابل (پژواک، ۸ جوزا ۱۴۰۳): وزارت دفاع ملی میگوید، مکتوب نشرشده در مورد وضع قیود شبگردی ج…